“Fuziunea” dintre arbitrii pietelor de pensii, asigurari si capital intr-o structura unica de supraveghere este privita cu optimism de specialistii in fuziuni si achizitii si economisti.
Guvernul a anuntat de curand ca va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, iar o noua institutie – Autoritatea de Supraveghere Financiara – va prelua atributiile si tot personalul CNVM, CSSPP si CSA.
“Aceasta nu este o simpla fuziune. Eu inteleg ca este o reconfigurare, apare o singura structura cu avantajele evidente, mai putini oameni si costuri mai reduse”, a mentionat Doru Lionachescu, presedintele Capital Partners.
El spune ca in cazul in care se face doar reconfigurarea institutiilor si vor fi continuate numirile politice, problemele se rezolva numai pe jumatate.
“Vor fi numiri politice, dar sa nu se atinga nivelul de absurditate din trecut de la CSA si CNVM, cand au fost sfidate orice reguli”, a completat Lionachescu, unul dintre cei mai importanti specialisti din piata de fuziuni si achizitii.
Premierul Victor Ponta a precizat ca presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiare va fi numit de catre Parlament si va lucra impreuna cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Banca Centrala Europeana.
CNVM, CSA si CSSPP, cimitire ale “elefantiilor” pentru functii si bani
Analistul economic Ionel Blanculescu a declarat ca o institutie functionala in loc de trei nefunctionale reprezinta o masura buna si laudabila. Citeste si:CNVM, CSA si CSSPP, un mic lux pentru 3-4% din piata de intermediere financiaraBram Boon, ING: Unificarea CSA, CSSPP si CNVM poate duce la o alocarea mai eficienta a resurselorTanasescu, BEI: Autoritatea de Supraveghere Financiara trebuie condusa de o echipa de specialisti
“Din cate am inteles, propunerea (de crearea Autoritatii de Supraveghere – n.r.) ii