Brian Levenson, președintele comisiei care s-a ocupat de scandalul interceptărilor din Marea Britanie, a avertizat azi, într-un discurs ținut azi la Universitatea din Melbourne, Australia, că standardele media vor continua să se deterioreze, dacă legea civilă și penală nu se aplică și Internetului. Competiția venită din partea blogurilor îi poate forța pe jurnaliștii din presa clasică (ziare și televiziuni) să apeleze la metode ce încalcă nu doar deontologia, ci și legea, a explicat judecătorul . Este o presiune indirectă ce afectează standardele presei, în special acuratețea informației, a mai spus Levenson.
De aceea, pentru a păstra actualele standarde și pentru a nu dezavantaja presa clasică, viitoarele reglementări în domeniu trebuie să-i vizeze și pe bloggeri, nu doar pe jurnaliști, și să ofere garanția că legea se aplică și pentru Internet. Raportul Levenson, dat publicității la sfârșitul lunii noiembrie, după 16 luni de anchetă publică, a concluzionat că tabloidul News of the World, din trustul lui Rupert Murdoch, a folosit practici ilegale pentru obține informații. Publicația a fost închisă în iulie 2011, după 168 de ani de print, ultima ediție apărând în 3,8 milioane de exemplare, cu aproximativ un million peste tirajul obișnuit.
Raportul și propunerea unui nou organism de supraveghere a presei, precum și a unor reglementări suplimentare în domeniu, au iscat ample discuții în Marea Britanie, majoritatea organizațiilor mass-media considerând că un demers de acest gen va duce la restrângerea drastică a libertății presei.
Brian Levenson, președintele comisiei care s-a ocupat de scandalul interceptărilor din Marea Britanie, a avertizat azi, într-un discurs ținut azi la Universitatea din Melbourne, Australia, că standardele media vor continua să se deterioreze, dacă legea civilă și penală nu se aplică și Internetului. Competiția venită din par