Un studiu al comunității serviciilor de informații americane anticipează erodarea statutului de supraputere al Statelor Unite până în 2030. Dar Statele Unite vor rămâne „primul între egali” pe scena internațional, chiar dacă economiile asiatice emergente vor deveni mai puternice. Europa Liberă a alcătuit un rezumat al previziunilor fîăcute de specialiștii americani despre cum poate arăta scena internațională în 2030. Îl rezumă Alexandru Eftode:
Studiul „Tendințe Globale 2030” a fost elaborat și dat publicității de Consiliul Național pentru Informații din Statele Unite. El estimează că economiile țărilor asiatice emergente vor deveni mai puternice decât cele nord-americane și europene. China va întrece probabil Statele Unite ca cea mai mare economie a lumii în cursul anilor 2020. Uniunea Europeană, Japonia și Rusia ar urma să se confrunte cu un declin economic lent, în parte din cauza îmbătrânirii populației.
Pe lângă creșterea actuală a Chinei și Indiei, creșterea economiilor japoneză și americană din secolul XX va părea, în cuvintele studiului, „pitică”. Epoca ascensiunii americane în politica internațională începută în 1945 se va consuma rapid din cauza întăririi altor țări, spune studiul.
Dar cu toate acestea Statele Unite vor rămâne cel mai probabil „primul între egali” și în 2030 „datorită preeminenței în mai multe dimensiuni ale puterii”, a rolului pe care-l pot juca la rezolvarea crizelor de pe glob.
America își va păstra avantajele tehnologice, puterea de atracție și persuasiune mai spune studiul. El scoate în evidență obiectivul Statelor Unite de a se transforma din unul din principalii importatori de energie în țară independentă energetic. Cu ajutorul așa numitei tehnologii de „fracturare hidraulică”, Statele Unite pot redeveni cel mai mare producător de gaze din lume.
Despre Europa, studiul