Viitorul Parlament al României va avea 588 de parlamentari, în legislatura 2012 – 2016, reprezentând Uniunea Social Liberală (PSD, PNL, PC, UNPR), Alianţa România Dreaptă (PDL, FC, PNŢCD), Partidul Poporului – Dan Diaconescu, Uniunea Democrată Maghiară din România, precum şi cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.
Cele mai multe mandate în viitorul Legislativ le va avea Uniunea Social Liberală (273 la Camera Deputaţilor şi 122 la Senat), urmată de Alianţa România Dreaptă (56 la Camera Deputaţilor şi 24 la Senat), Partidul Poporului – Dan Diaconescu (47 la Camera Deputaţilor şi 21 la Senat), Uniunea Democrată Maghiară din România (18 la Camera Deputaţilor şi 9 la Senat).
Potrivit articolului 63, alineat 3 din Constituţia României, Parlamentul nou ales în urma alegerilor legislative se întruneşte, la convocarea preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
Prin actul de convocare emis de preşedintele României se stabilesc ziua şi ora la care se întrunesc pentru prima oară, separat, Camera Deputaţilor şi Senatul nou-alese (art. 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi art. 3 din Regulamentul Senatului).
Până la alegerea Birourilor Permanente, lucrările Camerei Deputaţilor şi ale Senatului sunt conduse de cel mai în vârstă deputat şi, respectiv, senator, în calitate de preşedinţi de vârstă, asistaţi de cei mai tineri patru deputaţi şi, respectiv, patru senatori, în calitate de secretari. Până la alegerea Birourilor Permanente separate ale celor două Camere nu pot avea loc dezbateri parlamentare, cu excepţia celor care privesc validarea mandatelor de deputat.
În ceea ce priveşte Camera Deputaţilor, în prima sa şedinţă, care are loc la data stabilită prin decretul prezidenţial, se alege o comisie care să valideze mandatele parlamentarilor. Această comisie este compusă din 30 de deputaţi şi trebui