Pacienţii cu nevoi speciale sunt puşi pe drumuri deoarece medicamentele compensate se găsesc doar la anumite farmacii.
Pacienții sunt purtați pe drumuri, dintr-un capăt în celălalt al orașelor, pentru a ridica medicamente de la farmaciile favorizate
Sursa: EVZ
Drumul medicamentelor către bolnavii din România este pavat cu multe nereguli. O demonstrează o analiză făcută de EVZ pe baza informaţiilor furnizate de farmacişti şi medici, deopotrivă. Aceştia au descris principalele „boli” ale sistemului farmaceutic, după ce mai mulţi îmbogăţiţi pe spatele bolnavilor au fost arestaţi şi cercetaţi, pentru fraudarea sistemului naţional de sănătate, în Bucureşti, Giurgiu, Galaţi şi Timişoara.
Şantajaţi de medici
Farmaciştii ne-au explicat cum se face dirijarea pacienţilor către anumite farmacii. Medicul este înţeles cu farmacistul şi primeşte un procent din valoarea medicamentelor prescrise. De multe ori, medicamentele nu sunt eliberate faptic din farmacie, dar sunt decontate. Sumele obţinute fraudulos sunt folosite pe post de şpagă.
Dacă pacienţii ridică medicamente din alte farmacii, doctorii reacţionează dur: îi ameninţă că nu vor mai primi medicamentele pe reţetă şi vor fi nevoiţi să le cumpere „la liber”. Unii apelează la tertipuri şi le spun bolnavilor că sunt încheiate contracte cu farmaciile, că se fac studii privind medicamentele, că nu se găsesc în altă parte sau că acolo sunt cele mai ieftine. Conform legii, însă, pacientul îşi poate ridica medicamentele compensate şi gratuite din orice farmacie, iar contractele între medici şi farmacişti sunt interzise, deoarece reprezintă un conflict de interese.
Tratament scump, comision gras
La înţelegere, farmacistul poate duce medicamentele la cabinet, preluând în schimb reteţele gata completate. Metoda se practică mai ales în cazul programelor naţionale (oncologie, posttransplant, hep