Anomaliile de pe scena politică „l-au ajuns“ şi pe alegătorul clujean care a mers la vot.
Nemulţumitul de la referendum, care acum a avut ocazia să îşi ia revanşa; fostul votant PRM, care acum a ales cu PPDD sau clujeanul de dreapta derutat de construcţia ARD, iată care sunt cele mai des întâlnite „fețe” ale alegătorilor din Cluj, cei care care, duminică, au decis cine va merge în Parlament și cine va rămâne acasă.
Sociologul Ioan Hosu a conturat un profil al clujeanului, care, duminică, şi-a ales reprezentanţii în Legislativ. Astfel, arată Hosu, alegătorul USL a fost individul activ şi implicat, care a votat şi la referendum pentru suspendarea preşedintelui, iar acum şi-a luat revanşa.
În opinia lui Hosu, electoratul ARD este format din public urban, mare urban, care s-a mobilizat în zonele în care Boc a strâns, la scrutinul din iunie, cele mai multe voturi. „Nu cred însă că s-au mobilizat suficient, în interiorul partidului. ARD nu le-a adus câştiguri, iar strategia gândită de Blaga şi Neamţu nu a funcţionat. Alegătorii au recţionat destul de ciudat, aş zice, la această Alianţă România Dreaptă, pentru că nu au văzut o identitate clară. Cred că ar fi trebuit ca PDL să candideze sub sigla partidului, nu sub cea a ARD“, a comentat Hosu.
În ceea ce priveşte electoratul lui Dan Diaconescu, „votantul PRM s-a mutat acum la PPDD“, a subliniat sociologul. „Cred că este acel public, acea categorie cu şcoală mai puţină, cu venituri mici, este un public îmbătrânit, şi în general nu este urban, este fostul alegător PRM“, a adăugat Hosu.
Pe de altă parte, nici UDMR nu mai poate continua ca în anii 90, pentru că nici electoratul nu o mai iartă pentru strategiile sale. „Cred că este ultima dată când UDMR se salvează. Electoratul maghiar, alegătorul maghiar, a început deja să taxeze Uniunea, pentru strategia s