Cei mai puţini votanţi USL sunt în Transilvania, potrivit unei analize CSOP, care scoate la iveală că Uniunea Social-Liberală a avut scorul cel mai mare în Muntenia, aproape 60%.
În Ardeal votanţii USL sunt în proporţie de 46 la sută, spre deosebire de Moldova, unde 57 la sută dintre locuitori au votat cu socialiştii şi liberalii. La alegerile de duminică s-a spulberat definitiv mitul locuitorilor Capitalei despre care se credea că sunt mai degrabă de dreapta, dar că l-ar fi votat pe Sorin Oprescu fiindcă nu au avut o alternativă serioasă în partea cealaltă a baricadei. Potrivit Centrului pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP) 58 la sută din bucureştenii care au fost prezenţi la urne duminică au votat cu USL. În acelaşi timp, însă, Alianţa România Dreaptă a avut cel mai bun scor în Bucureşti şi în Transilvania, unde a obţinut puţin peste 20 la sută. Capitala este locul în care s-ar putea spune că atât ARD, cât şi USL au avut scorul cel mai bun.
Avansul luat de populiştii lui Dan Diaconescu
Drama aritmetică a alianţei de dreapta este că în mai mult de jumătate dintre judeţe PP-DD a luat mai multe voturi decât ARD. Ideea camuflării PDL sub umbrela unei Alianţe formate din partide care singure nu ar fi avut şanse să intre în parlament a fost neproductivă, astfel încât dreapta a pierdut faţă de alegerile locale votanţi în aproape toate zonele.
După socoteala sociologului Barbu Mateescu, de pildă PDL a pierdut voturi în aceeaşi proporţie în Cluj ca şi Vrancea. Din lista publicată de Mateescu rezultă că pierderile cele mai mari ale ARD au fost la Botoşani, unde dreapta a avut 74 la sută mai puţin decât la scrutinul local; în judeţul Hunedoara, democrat-liberalii au pierdut 69 de procente, în Arad 47 la sută, în Timis 45 la sută, Teleorman 60 la sută etc.
USL a avut mai mult succes în sudul şi estul ţării, iar jumătate dintre votanţi