Investitorii straini vor fi cu ochii pe Romania in urmatoarele luni si vor urmari atent daca noul Guvern, care se va forma in urma alegerilor parlamentare, castigate de USL, va reusi sa incheie un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International (FMI), esential pentru mentinerea increderii in activele romanesti.
Premierul Victor Ponta a repetat, in nenumarate randuri, ca vrea sa continue intelegerea cu FMI, astfel ca i-a invitat la discutii pe reprezentantii institutiei financiare pe aceasta tema.
Insa seful delegatiei la Bucuresti, Erik de Vrijer, a precizat ca negocierile pentru un nou acord nu pot incepe decat dupa ce Romania va rezolva toate conditiile prevazute in acordul aflat in derulare, care se incheie in martie 2013.
Un alt impediment ar putea fi masurile populiste propuse de USL in programul de guvernare, asa cum observa analistul William Jackson, de la Capital Economics.
"Problema este daca Romania va reusi sa atinga, in aceste conditii, tintele de deficit bugetar din acordul preventiv cu FMI", se arata intr-o analiza remisa Ziare.com.
Coalitia aflata la guvernare a propus reducerea progresiva a contributiilor sociale la angajator cu 5%, concomitent cu cresterea treptata salariului minim la 1.200 de lei pana in 2016 si scaderea TVA la 19% dupa patru ani de guvernare.
Statul trebuie sa isi merite taxele - vezi masurile economice din programul USL
"Luand in considerare termenii acordului in vigoare, care expira in martie, si ca oficialii romani vor sa incheie unul nou, orice neintelegere legata de politica fiscala cu reprezentantii FMI ar putea lasa Romania fara plasa de siguranta, astfel ca va ajunge la mila pietelor financiare", a mai precizat Jackson.
Insa acest scenariu are sanse mici de implinire, astfel ca incheierea unui nou acord cu FMI va depinde, de f