Epoca dominaţiei economice americane şi europene are mai puţin de două decenii de viaţă, conform unui raport al serviciilor de informaţii ale Statelor Unite. Studiul, numit Tendinţe Globale 2030, prezentat luni 10 decembrie, prevede că economia chineză o va depăşi pe cea a Statelor Unite între 2022 şi 2030.
El susţine că, în 2030, cota din comerţul mondial deţinută de triumviratul format din SUA, Europa şi Japonia, care a dominat până acum, va scădea de la 56% la sub jumătate.
Raportul mai afirmă că India şi China nu sunt singurele ţări asiatice în ascensiune, care vor înclina balanţa puterii mondiale de la vest spre est.
Un alt grup - supranumit Viitorii Unsprezece, format din Bangladesh, Egipt, Indonezia, Iran, Mexic, Nigeria, Pakistan, Filipine, Turcia, Coreea de Sud şi Vietnam - va depăşi până în 2030 Uniunea Europeană cu 27 de membri din punct de vedere al PIB colectiv.
Publicarea raportul elaborat de Consiliul Naţional de Informaţii (CNI) al SUA coincide cu începutul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Barack Obama la Casa Albă.
Secţiunea dedicată Europei oferă o perspectivă sumbră asupra impactului crizei datoriilor suverane.
"Criza din zona euro a expus tensiunile şi disensiunile dintre statele membre şi, pentru prima oară după zeci de ani, a ridicat întrebări fundamentale privind viitorul Europei", scrie în raport, care adaugă că UE post-criză "nu va semăna cu Europa de astăzi".
Printre scenariile pentru zona euro se numără şi prăbuşirea euro şi, apoi, a UE însăşi.
Dar raportul ia în calcul şi posibilitatea ca liderii UE să facă un "efort federalist", care să ducă la o "renaştere" europeană. Conform acestui scenariu, "Europa este pe cale de a-şi realiza concepţia originară privind o uniune economică şi monetară cuprinzătoare [şi]... rezultatul va fi că va ieşi întărită".
Chiar dacă raportul afir