La fel ca în întreaga ţară, UDMR Bihor a decontat tovărăşia cu PDL şi vulnerabilitatea propriilor lideri, acuzaţi de aroganţă şi corupţie cu numeroase exemple concrete de către rivalii din PPMT, formaţiunea patronată de fostul episcop Laszlo Tokes.
Udemeriştii bihoreni au înregistrat un recul puternic la nivelul întregului judeţ, unde au obţinut pentru Senat un scor general de numai 19,35%, iar pentru Camera Deputaţilor de doar 19,57%.
Declin continuu
Chiar şi "starul" organizaţiei, fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, care a fost cel mai productiv, a încasat (cu 11.639 voturi) un procentaj de numai 52,4% în colegiul 1 Deputaţi Marghita, cu două procente mai puţin decât reuşea, în acelaşi colegiu, Derzsi Akos în 2008 (54,37%).
Cea mai mare emoţie a dat-o udemeriştilor, însă, prestaţia slabă a preşedintelui executiv al organizaţiei, Szabo Odon, care - dat fiind că în zonă majoritatea populaţiei aparţine etniei maghiare, avea misiunea să "închidă" colegiul 2 Săcueni, adică să ia majoritatea absolută. Szabo nu a reuşit însă acest obiectiv, culegând doar 49,87% (10.323 voturi), ceea ce înseamnă o pierdere de 10 procente faţă de scorul lui Lakatos Peter din 2008 - 59,46%.
Aghiotantului lui Kiss i-a trecut glonţul pe la ureche, lipsindu-i 28 de voturi pentru a câştiga colegiul, el reuşind totuşi să fie făcut deputat de către colegii săi din alte colegii din ţară, deoarece a beneficiat de resturile de sufragii necesare când s-a făcut redistribuirea voturilor la nivel naţional.
În colegiul 3 Aleşd, Grim Andras a cules 7,06% (doar 1.714 voturi), clasându-se abia pe locul patru, în colegiul 4 Beiuş Balint Gyorgy a obţinut 2,82% (abia 675 voturi, locul patru), în colegiul 5 Ceica consilierul preşedintelui UDMR Bihor Alexandru Kiss, juristul Fenesi Tibor, a încasat 5,79% (1.125 sufragii, locul patru), iar fosta deputată Peto Csila abia a