Cei mai multi dintre candidatii care au intrat in Parlament dupa redistribuire, desi au obtinut un numar foarte mic de voturi, sunt, cum era de asteptat, din Partidul Poporului - Dan Diaconescu.
Astfel, conform rezultatelor finale provizorii publicate pe site de Biroul Electoral Central, vom avea destui deputati cu o "zestre" electorala cuprinsa intre 1.000 si 4.000 de voturi, dar si senatori care au obtinut intre 2.000 si 9.000 de voturi.
Diferentele intre acestia si primii clasati sunt foarte mari. Cel mai votat senator a fost Zisu Ionut Eli (USL). Acesta si-a castigat colegiul din Arges cu 55.183 de voturi, in timp ce senatorul care a primit cele mai putine voturi este Anghel Adrian (USL) care a strans in colegiul 2 Strainatate doar 2.498 de voturi.
La Camera Deputatilor, Valeriu Zgonea (USL), care a scos cel mai mare scor, 26.082 voturi, intr-un colegiu din Dolj, va fi coleg cu Molnar Zsolt de la UDMR, care a intrat in Parlament in urma redistribuirii, desi a obtinut doar 1.063, in judetul Timis.
Topul voturilor la Camera si Senat: Cat au obtinut liderii de partide
Decalajele foarte mari si faptul ca, desi sunt mult mai multi parlamentari (de la 471 la 588 in urma acestor alegeri), premierul Ponta a decis sa le inghete bugetul l-au determinat pe un deputat USL sa propuna in sedinta de miercuri a conducerii Camerei salarizarea noilor alesi in functie de numarul de voturi primit pe 9 decembrie.
Propunerea nu este inca oficiala, dar, conform presei, se pare ca parlamentarii de "rangul doi" vor primi sume forfetare mai mici si vor fi taiati de la masinile de serviciu si numarul angajatilor.
SENAT - Topul alesilor cu cel mai mic numar de voturi:
Strainatate Colegiul2 - Anghel Adrian (USL) - 2.498 voturi
Covasna - Marius Obreja (USL) - 5.953 voturi
Bras