588 de parlamentari vor reprezenta, în următorii patru ani, interesele poporului. Asta înseamnă cu 117 indivizi mai mulţi decât în mandatul trecut, în condiţiile în care românii au votat, în urmă cu trei ani, pentru reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 şi pentru trecerea la parlament unicameral. Referendumul a fost validat, însă cui i-a păsat de alegerea celor mulţi? Evident, nimănui. Astfel, am ajuns să fim mai “tari” decât americanii din punct de vedere al numărului de aleşi, deşi avem o populaţie net inferioară Statelor Unite ale Americii. Luxul acesta va topi, în mod evident, mai mulţi bani de la bugetul statului, deşi în ieşirea sa la rampă, premierul Victor Ponta a dat asigurări populaţiei că vor fi identificate soluţii, astfel încât să nu fie suplimentat bugetul Parlamentului.
Afirmaţiile primului-ministru au fost desfiinţate la scurt timp, întrucât Casa Poporului, deşi cea mai mare clădire administrativă din lume, este neîncăpătoare pentru armata viitorului Legislativ, sala de plen dispunând de numai 501 locuri. Prin urmare, trebuie adăugate scaune şi microfoane, trebuie adaptat sistemul de sonorizare ori trebuie amenajată o altă sală. Încă o ditamai cheltuiala s-ar putea face dacă propunerea lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, va fi pusă în practică. Acestuia i-a venit ideea construirii, în regim de urgenţă, a unui hotel de lux pentru cazarea aleşilor din provincie.
După modelul din 2009, când românii au votat degeaba, scrutinul din 9 decembrie are o finalitate asemănătoare, graţie legislaţiei care reglementează alegerile parlamentare. Astfel, vor ocupa fotolii de senatori şi deputaţi, indivizi pe care românii i-au sancţionat prin vot, dar pe care redistribuirea i-a salvat, deşi au pierdut detaşat în faţa contracandidaţilor. Şi-atunci, ce sens mai au toate aceste scrutinuri? Vorba lui Mark Twain: “Dacă prin vot am