Brazii de Crăciun din pădurile judeţului lipsesc cu desăvârşire din pieţele Sucevei, deşi în mai puţin de două săptămâni, copiii îl aşteaptă pe Moş Crăciun, cu cadourile mult dorite.
Acest lucru se întâmplă deoarece nici una dintre pieţele Sucevei nu este autorizată să vândă pomi de Crăciun, deşi în Iaşi sau în Bucureşti toate pieţele au făcut demersuri pentru a obţine dreptul de a comercializa brazii româneşti.
Autorităţile locale spun că acest lucru se întâmplă din cauza interesului tot mai scăzut al sucevenilor pentru brazii autohtoni, care, deşi au avantajul preţurilor mici, nu sunt atât de frumoşi precum cei aduşi din import, ca urmare a orientării unei mari părţi din populaţie către brazii artificiali, iar pe de altă parte, din cauza condiţiilor restrictive de autorizare a pieţelor în vederea comercializării brazilor.
Practic, legislaţia este mult mai strictă în privinţa brazilor autohtoni, fiind mult mai uşor pentru comercianţi să vândă brazii aduşi din Danemarca sau Norvegia, care, fiind crescuţi special în acest scop, au şi o coroană mult mai bogată.
Tocmai de aceea, în vreme ce singura şansă a sucevenilor de a procura brazi autohtoni este să se adreseze ocoalelor Direcţiei Silvice Suceava sau particularilor care vor cumpăra de acolo brazi pentru a-i scoate la vânzare pe unde vor apuca, de multe ori pe stradă ori la colţ de bloc, în marile centre comerciale brazii sunt deja prezenţi, într-o ofertă diversificată.
20 de lei, cel mai ieftin brad autohton
În acest an, Direcţia Silvică Suceava scoate la vânzare pentru populaţie 6.000 de pomi de Crăciun, din speciile brad şi molid.
Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a precizat că preţurile sunt aceleaşi ca anii trecuţi, respectiv între 10 şi 30 de lei, fără TVA.
Mai exact, brazii cu o înălţime de până în 1,30 metri pot fi cumpăraţi cu doar 20 de lei