Calci pe scara magazinului cu inima strânsă: dacă îţi “fug” picioarele pe zăpada de pe trepte? Până să urci în troleibuz, faci echilibristică pe “patinoarul natural” din staţie. Ca în fiecare an, zăpada neândepărtată face victime. Dacă te-ai ales “doar” cu o căzătură, spui în gând... bip, bip! şi-ţi vezi de drum. Dar dacă îţi rupi o mână, îţi spargi capul etc., te poţi gândi serios să ceri despăgubiri. Cum le poţi obţine explică specialistul ziarului Libertatea, avocatul Cristian Bărcan. Calci pe scara magazinului cu inima strânsă: dacă îţi “fug” picioarele pe zăpada de pe trepte? Până să urci în troleibuz, faci echilibristică pe “patinoarul natural” din staţie. Ca în fiecare an, zăpada neândepărtată face victime. Dacă te-ai ales “doar” cu o căzătură, spui în gând... bip, bip! şi-ţi vezi de drum. Dar dacă îţi rupi o mână, îţi spargi capul etc., te poţi gândi serios să ceri despăgubiri. Cum le poţi obţine explică specialistul ziarului Libertatea, avocatul Cristian Bărcan.
Suferinţa fizică şi zilele de spitalizare şi/sau imobilizare nu ţi le poate plăti nimeni. În schimb, poţi recupera banii daţi pe servicii medicale, tratamente, îngrijiri spitaliceşti sau consultaţii periodice la doctor. În plus, poţi cere daune morale pentru prejudiciul creat.
Zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul blocurilor de locuinţe trebuie îndepărtate de către locatari. Cu o excepţie: dacă la parter funcţionează firme (agenţi economici), obligaţia de a curăţa le revine acestora. Responsabilitatea pentru porţiunile de trotuar din jurul instituţiilor publice revine administraţiei locale (respectiv instituţiei care nu a îndepărtat zăpada sau gheaţa). Curăţarea carosabilului şi a străzilor dintre blocuri intră în atribuţiile administraţiilor locale.
1 Adună cât mai multe probe: convinge persoanele care au fost de faţă, când ai căzut pe gheaţă, să depună mărturie; fă poze sau f