USL a obţinut la alegerile de duminică nu o singură victorie, ci multe, foarte multe. Prea multe.
În premieră pentru o alianţă politică din România ultimilor 23 de ani, şi-a asigurat majoritatea parlamentară direct la urne.
Apoi, scorul realizat de USL îi transformă competitorul direct, ARD, într-o variabilă minusculă, dezechilibrele din Legislativul rezultat avantajând Uniunea din multe puncte de vedere.
O altă victorie pentru USL - şi aici mare atenţie! - constă în validarea populară a discursului public cu care au defilat Victor Ponta, Crin Antonescu, Liviu Dragnea şi Dan Voiculescu. Un discurs, în esenţă, antieuropean, antireformist şi extrem de agresiv la adresa celor care le recomandă românilor anticorupţia ca pe un medicament, unicul, care i-ar mai putea scoate din boală.
Cu atât de mulţi aleşi PSD, PNL şi PC urmăriţi de justiţie promovaţi în noul Parlament şi, de cealaltă parte, cu atâţia oameni care i-au votat pe candidaţii plini de pete, e o chestiune de timp până când strategii USL vor schimba celebrul mesaj, acela cu "milioanele de români care nu-l mai vor pe Traian Băsescu", pe unul cu mult mai pervers: "milioane de români nu mai vor DNA, procurori, judecători şi, în general, mizeria băsisto-macoveistă de luptă anticorupţie".
Cine are dubii că va fi aşa, ar trebui întâi să se întrebe ce i-ar împiedica pe Dragnea et Co. să facă asta, dată fiind situaţia?
Deşi există şi în USL voci raţionale, îmi vine greu să cred că valul pe care stă în acest moment alianţa venită la putere pentru următorii patru ani îi va lăsa să se opună eficient unei radicalizări care, începând de duminică, are la dispoziţie noi surse de combustibil.
În fine, este victoria marilor mistificări. Într-o societate insuficient de matură politic, USL şi-a dat seama că primitiva operare în termeni de alb şi negru, bun şi rău, demon şi sfânt rămâne cea m