În timp ce marile puteri ale lumii se arată îngrijorate, presa nord-coreeană anunţă cu surle şi trâmbiţe lansarea cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune. Potrivit unei analize CNN, Coreea de Nord a ales acest moment pentru a face o demonstraţie de forţă faţă de vecinii asiatici, ale căror guverne s-au schimbat sau sunt în prag de schimbare.
Miercuri dimineaţa, Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune, reuşita acestei operaţiuni stârnind bucurie atât în presa locală, cât şi în rândul nord-coreenilor. Aceasta este cea de-a doua asemenea rachetă pe care ţara asiatică a lansat-o în acest an, prima tentativă, cea din aprilie, fiind sortită eşecului.
Regimul de la Phenian susţine că lansarea matinală a rachetei Unha-3 are ca scop instalarea unui satelit pe orbită, dar Naţiunile Unite şi SUA consideră că este doar un pretext pentru a testa tehnologia necesară rachetelor care pot transporta încărcături nucleare.
CNN identifică trei motive pentru care regimul de la Phenian a ales această perioadă ca să facă această demonstraţie de forţă: negociere la nivel internaţional, legitimarea lui Kim Jong-un ca lider puternic şi avantajul strategic şi diplomatic în relaţia cu vecinii săi din nord-est.
Schimbări în regiune. După China, Japonia şi Coreea de Sud îşi schimbă guvernele
Anul 2012 a marcat importante schimbări în nord-estul Asiei, acolo unde mai multe ţări importante şi-au schimbat conducerea. În urmă cu un an, Coreea de Nord şi-a schimbat liderul, iar acum a venit rândul Chinei, Japoniei şi Coreei de Sud. După ce Barack Obama a fost reales la Casa Albă, iar Xi Jingping a fost numit în fruntea statului chinez, se aşteaptă rezultatele alegerilor japoneze (16 decembrie) şi sud-coreene(19 decembrie).
Oricine va ajunge la conducerea Coreei de Sud va încerca o apropiere faţă de Phenian, spre deosebire de polit