Victimele sau martorii agresiunilor motivate de ură vor putea semnala anonim incidentele, pe site-ulraporteaza.ro. Aceasta este prima iniţiativă de monitorizare a infracţiunilor de tipul "hate crime" de la noi din ţară, în condiţiile în care România este singurul stat european care nu are un astfel de mecanism, atrage atenţia organizaţia ACCEPT.
În România, deşi infracţiunile motivate de ură sunt sancţionate de lege (prin articolul 75 din Codul Penal, respectiv articolul 77 punctul h), sunt invizibile. Astfel, într-un raport publicat de Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), România apare ca fiind singura ţară din Uniunea Europeană care nu are nici un sistem de monitorizare al infracţiunilor motivate de ură.
De asemenea, explică, pentru România Liberă directoarea asociaţiei, Irina Niţă, la ACCEPT sunt semnalate anual sub 10 infracţiuni de acest tip, deşi se estimează că numărul victimelor este mult mai mare. În plus, şi inspectorul Constantin Ioniţă, de la Direcţia Generală a Poliţiei Bucureşti, arată că este important ca victimele să depună plângeri la poliţie. Altfel, agresorul va avea sentimentul că este de neatins, susţine inspectorul.
Citeşte şiBătută pentru că a participat la o paradă gay: “În România, nimeni nu e sancţionat pentru nimic"
Pe raporteaza.ro, vor putea fi semnalate cazuri de agresiuni din orice cauze (religie, gen, etnie, orientare sexuală, dizabilitate), atât de către victime, cât şi de martori. Scopul acestui site este colectarea de informaţii şi construirea unei imagini despre infracţiunile motivate de ură la noi în ţară.
Formularul este creat în aşa fel încât agresiunile să fie clar observate, iar, în funcţie de răspunsurile victimei, ea este direcţionată către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării sau către secţia de poliţie locală.
Totuşi, atrage atenţia inspectorul Ioniţă