Viitorul parlament va fi cel mai stufos de la Revoluţie încoace, va avea un număr de parlamentari aproape cât Bundestagul Germaniei, o ţară de 82 de milioane de locuitori. Sistemul uninominal cu compensare (care recompensează partidele care nu au câştigat colegii uninominale, dar au obţinut procente peste pragul electoral de 5%) face ca Parlamentul viitor să aibă un număr record de membri, 588, faţă de 471 de membri câţi are actualul Parlament al cărui mandat expiră.
Parlamentul României va avea un număr de membri aproape egal cu Bundestagul german (camera inferioară a parlamentului german), care are în actuala structură 622 de deputaţi şi este mai mare decât parlamentul Poloniei, care are 560 de membri la o populaţie de 38 mil. locuitori.
Potrivit Constituţiei, Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
După convocarea Parlamentului încep discuţiile pentru formarea guvernului, iar preşedintele trebuie să invite la consultări partidul care a obţinut peste 50% din mandate sau, dacă nu există o astfel de majoritate, toate partidele din Parlament.
Administraţia Prezidenţială a comunicat ieri că preşedintele Traian Băsescu va convoca Parlamentul şi va anunţa programul de consultări pentru desemnarea premierului care să formeze viitorul guvern imediat după publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor.
"Administraţia Prezidenţială informează că preşedintele României domnul Traian Băsescu va convoca Parlamentul României şi va anunţa programul de consultări pentru desemnarea prim-ministrului Guvernului României care să formeze viitorul guvern imediat după publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Rezultatul alegerilor se publică în Monitorul Oficial după validarea l