În județul Gorj funcționează șapte târguri de animale, dar, dintre acestea, doar unul singur are autorizație sanitar-veterinară de funcționare. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Gorj spun că preferă această situație, dar, în același timp, îi sfătuiesc pe gorjeni să nu cumpere animale din târgurile neautorizate.
Șapte târguri de animale există în Gorj, dar la Logrești este singurul autorizat sanitar-veterinar pentru funcționare, iar la Târgu-Jiu, Țânțăreni, Bolboși, Săulești, Novaci și Peșteana sunt cele neautorizate. Deși, în aceste târguri, comerțul cu porcine ar trebui interzis, reprezentanții DSV Gorj spun că n-ar avea sens să pună lacătul pe porțile târgurilor neautorizate, căci, persoanele care vor să vândă și-ar muta „taraba” la colț de stradă. „Și în anii trecuți, neavând autorizație, am închis aceste târguri. Noi puneam lacătul pe poartă, iar comercianții se duceau cu animalele la colț de stradă, la intersecții, pe acolo, pe lângă târgul propriu-zis. Anul acesta s-a luat decizia să nu le închidem, dar îi sfătuim pe cei care vor să își cumpere porci pentru Crăciun să nu meargă în târgurile neautorizate. Și, foarte important, de oriunde ar cumpăra porcul sau chiar dacă îl taie pe cel din coteț, să ducă carnea la examenul trichineloscopic!”, a spus Mircea Moldoveanu, purtătorul de cuvânt al DSV Gorj.
Logrești: 250 milioane lei vechi din încasări
Târgul de animale de la Logrești este autorizat din noiembrie anul trecut, primarul Ion Băluță declarând că toți banii care revin din încasarea taxelor sunt investiți în buna funcționare a iarmarocului. „Anual, strângem cam 250 milioane lei vechi din încasări. Luăm taxe comercianților care vin să vândă mici, cereale, alte produse. Sătenilor nu le luăm taxe. Din 2013, cred că vom aplica o taxă modică și pentru dumnealor. Toți banii din încasări îi reinvestim în târg, am făcut o al