Basel, Elvetia. La fiecare doua luni, 18 bancheri centrali se intalnesc in serile de duminca la etajul 18 al unei cladiri cilindrice, unde iau masa si discuta despre viitorul economiei. Discutiile sunt mai mult decat academice iar participantii sunt reprezentantii celor mai mari banci centrale ale unor state care controleaza trei sferturi din productia economica mondiala, scrie Wall Street Journal in editia sa de miercuri. Desfasurate la ore tarzii, discutiile se concentreaza pe probleme economice globale si pe masurile agresive luate de bancile centrale pentru a tine criza sub control. Strategiile lor monetara nu se regasesc insa in manualele standard de economie. Bancherii centrali fac un experiment cu miza uriasa, bazat pe cercetarile pe care unii dintre ei le-au facut la celebrul MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts) in anii 1970 si 1980.
In cazul in care experimentul lor va reusi, economia mondiala va evita stagnarea prelungita si repetarea greselilor din anii 30 ale bancilor centrale. In cazul in care experimentul nu reuseste, inflatia va reporni sau vor fi sadite semintele unei noi crize mondiale. De asemenea, un esec ar putea duce la aplicarea denoi restrictii privind puterea si independenta bancilor centrale, instrumentele considerate cruciale in caz de urgenta.
"Va decide istoria daca au facut prea putin sau prea mult Noi nu stim, pentru ca este inca un proces in curs de desfasurare", a declarat Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard.
Bancherii centrali incearca sa reduca costurile la care Statele se imprumuta si sa stimuleze pietele bursiere pentru a incuraja investitiile. Metoda utilizata insa nu a fst testata la scara globala si nu se stie cu precizie unde va duce.
La o zi dupa cina lor din iunie aici, bancherii centrali au fost avertizati de catre una dintre gazdele lor intr-un discurs la g