Declaraţiile conducerii Complexului Energetic Oltenia, dar şi ale liderilor USL în timpul campaniei dezminţeau orice informaţie referitoare la posibile reduceri salariale sau de personal. Minunea a mai ţinut trei zile, iar pe masa de negociere a contractului colectiv de muncă din CEO a fost pus un proiect de buget care prevede că celebra armonizare se face tăind de la unii şi punând la alţii. După ce subiectul a ajuns în presă, iar unii lideri de sindicat au plecat de la negocieri, ieri, administraţia a promis că va prezenta un alt buget, favorabil salariaţilor din CEO.
Sindicatele din minerit şi energie au fost la un pas de declanşare a conflictului de muncă, nemulţumite de propunerile de buget pe care CE Oltenia le-a adus la negocierile pentru contractul de muncă. Sindicaliştii din FNME s-au reunit în şedinţă internă pentru a stabili următorii paşi în negocierea CCM. „Nici nu trecură alegerile că deja vin cu tăieri. Vor să reducă prima de vacanţă cu 30%. Altă problemă la biletele de tratament, unde salariatul suporta 35%, iar compania 65%. Acum vor să suporte angajatul 65% şi compania 35%. Dacă nu renunţă la aceste tăieri o să urmăm calea legală pentru declanşarea conflictului de muncă“, a declarat Constantin Mitrescu, lider de sindicat la Termocentrala Rovinari.
„Bugetul prezentat este inacceptabil“
Practic, celebra armonizare pe care vrea să o facă Laurenţiu Ciurel este realizată prin adunarea tuturor veniturilor şi împărţire la numărul de salariaţi. Astfel, primii care pierd sunt salariaţii de la complexuri, care aveau salarii mai mari. „Bugetul prezentat de administraţie este inacceptabil. Veneau cu o propunere de diminuare a drepturilor salariale, lucru care ne revoltă“, a completat sindicalistul Marin Golea.
Ieri, înainte de negocierea cu administraţia, sindicaliştii din Federaţia Naţională „Mine-Energie“ au fost convocaţi de preşe