Liderii USL au lansat atacuri dure la adresa parlamentarilor ARD şi PP-DD, despre care spun că au intrat în parlament de pe locurile doi şi trei. România are 588 de parlamentari pe 452 de colegii (plus cele care revin minorităţilor), ca urmare a unui sistem electoral la fel de original ca şi democraţia din România. Un sistem care avantajează partidele mari, deşi tocmai reprezentanţii acestora urlă acum ca din gură de şarpe.
USL a obţinut 60% din voturile românilor, dar uniunea are 67% din mandatele de parlamentar. În acelaşi timp, PP-DD a luat 14% din voturi, dar are numai 11% din mandate. „Este un sistem electoral care favorizează partidele mari. Este o ipocrizie din partea USL să spună că parlamentarii ARD şi PP-DD sunt în plus în viitorul parlament”, a declarat Niculina Mocioi, deputat PP-DD prin redistribuire.
Liderii USL spun că votul uninominal pur, susţinut acum câteva luni de guvernul Ponta, ar fi făcut în aşa fel încât numărul de mandate să fie egal cu numărul de parlamentari. Niculina Mocioi a avertizat însă că astfel am fi avut un parlament 95% USL şi 5% UDMR. „Chiar dorim să ne întoarcem în urmă cu 23 de ani, să avem un parlament aproape monocolor? Cred că opoziţia este necesară în România. Sigur să situaţia de astăzi, cu 588 de parlamentari, nu este una normală. Dar şi mai anormal era ca USL cu 60% din voturi să aibă 95% din mandate, iar peste 30% din populaţie, care a votat cu ARD şi cu PP-DD, să nu fie reprezentată în parlament”, a spus Niculina Mocioi. Aceasta a mai precizat că liberalii şi social-democraţii sunt cei care au adoptat acest sistem electoral în 2008, în timpul guvernării Tăriceanu, deoarece atunci erau interesaţi să intre în parlament de pe locurile 2 şi 3. „Este imoral să schimbăm sistemul electoral în funcţie de interesele de moment. USL a vrut uninominal pur în 2012 pentru că, pe fondul politic actual, putea realiza un