USL a obtinut o majoritate covarsitoare la alegerile parlamentare, organizate duminica, insa adevarata provocarea abia incepe, considera analistii.
Coalitia condusa de premierul Victor Ponta a obtinut peste 58%, in timp ce ARD sub 17%, conform datelor Biroului Electoral Central.
Constitutia prevede ca presedintele Traian Basescu sa desemneze un premier din randul politicienilor care apartin partidului castigator.
Astfel, vor exista discutii intre cele doua tabere, USL va face o propunere, iar seful statului va trebui sa fie de acord cu aceasta.
Commerzbank: Promisiunile USL, greu de respectat daca se vrea acord cu FMI
Insa, recent, presedintele a declarat ca nu il va renumi pe Victor Ponta in functia de prim-ministru, cu toate ca USL a anuntat ca el va fi singurul candidat.
In consecinta, negocierile pentru formarea unui nou Guvern ar putea dura destul de mult. Insa Romania este presata de timp, avand in vedere ca trebuie sa redacteze si sa aprobe un buget pentru anul viitor. In plus, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) urmeaza sa faca o vizita oficiala la inceputul lui 2013, pentru misiunea de evaluare si sa inceapa discutiile pentru un nou acord de tip preventiv, care sa-l inlocuiasca pe cel vechi, care expira in martie.
In cazul in care tensiunile politice vor continua, economia tarii noastre va avea de suferit.
"Nedesemnarea lui Victor Ponta in functia de premier va provoca un seism politic care va avea replici foarte severe in economie. Romania are nevoie cat mai repede de un Guvern in functie. Orice tergiversare nu va face altceva decat sa amane repornirea motoarelor economiei", a precizat Marian Dusa, presedintele Asociatiei Investitorilor Romani si Straini, pentru Ziare.com.
"Majoritatea partenerilor mei din strainatate, interesati sa inv