Robert Butyka, hackerul care a intrat în serverele NASA în urmă cu doi ani, provocând oprirea activităţii timp de câteva zile, trebuie să plătească doar 15.000 de dolari pagube materiale. Magistraţii Curţii de Apel Cluj au admis recursul său faţă de decizia Judecătoriei, unde se acceptaseră pretenţiile NASA, în valoare de 500.000 de dolari. Robert Butyka, hackerul care a intrat în serverele NASA în urmă cu doi ani, provocând oprirea activităţii timp de câteva zile, trebuie să plătească doar 15.000 de dolari pagube materiale. Magistraţii Curţii de Apel Cluj au admis recursul său faţă de decizia Judecătoriei, unde se acceptaseră pretenţiile NASA, în valoare de 500.000 de dolari.
Reprezentanţii NASA au pretins atunci că sistemul s-a autodistrus, fiind programat să reacţioneze astfel la detectarea intruşilor şi a fost nevoie de o perioadă de reinstalare a programelor, pentru care ar fi lucrat suplimentar mai mulţi programatori.
Lucian Pop, apărătorul lui Butyka a cerut efectuarea unei expertize tehnico- contabile, pentru o justă apreciere a pagubelor pricinuite de hackerul clujean. Pop a mai cerut solicitarea informaţiei la NASA, dacă societatea americană astronautică deţine o poliţă de asigurare, caz în care pretenţiile faţă de hacker ar fi fost inutile.
Apărarea a furnizat şi detalii din cazul altui hacker român, care a spart nu doar serverele NASA, ci şi ale altor instituţii de top internaţional, dar a fost pedepsit cu sume de ordinul miilor de dolari.
Butyka a arătat că s-a făcut băiat cuminte, lucrează pentru firme pentru care administrează reţele informatice.