Dulciuri preparate după reţete vechi de sute de ani, dar şi obiecte de artizanat sunt atracţiile târgurilor din Cluj.
Una dintre cele mai frumoase tradiţii austriece, de inspiraţie vieneză, renaşte la Cluj. Este vorba de organizarea unor târguri de Crăciun, dedicate artizanilor, artiştilor şi meşteşugarilor locali. Aceştia oferă o imensă varietate de produse alimentare, de la fructe confiate în miere de albine, până la ciocolată ori mere glazurate. De asemenea, cumpărătorii pot găsi cămăşi populare, articole tricotate sau genţi de piele, produse manual. Unele dintre aceste târguri vor fi deschise până în data de 23 decembrie.
Trei târguri
În aceste zile, în Cluj, există trei târguri de Crăciun, care sunt complementare, care continuă o tradiţie ce ţine de specificul multicultural al Clujului. Legendele urbane spun că, în vechime, erau tarabe ale maghiarilor, ale saşilor şi ale românilor. Fiecare comunitate ardelenească avea propriile sale produse şi propriile sale secrete de fabricaţie. Însă, în ansamblu, bogăţia de produse şi abundenţa lor era greu de egalat. Unul dintre ele a fost deschis pe străduţele medievale din jurul casei în care s-a născut regele Matia Corvin. Există produse care sunt considerate delicatese, precum pastrama de cerb, însă cele mai căutate sunt obiectele tradiţionale. Crăciunul este un bun prilej de a dărui copiilor cojocele din piele de oaie sau cămăşi populare. „Am cumpărat un cojocel, lucrat de o familie din Dej. Am plătit 100 de lei, după ce am negociat bine, însă acest cojocel va fi un cadou frumos şi util pentru fetiţa mea. Îmi amintesc că şi eu aveam un cojocel asemănător când eram copilă, confecţionat de un meşter cojocar din Luduş, iar când venea Crăciunul eram tare mândră să îmbrac acest obiect vestimentar", a spus o tânără care a trecut pe la acest târg.
Turtă dulce de Bonţida
La târgul din Piaţa U