Recesiunea din zona euro s-a reflectat anul acesta si in turism, conform raportului intocmit de European Travel Commission, insa Romania nu a fost afectata. In ciuda incertitudinii economice, aceasta industrie a reusit sa-si mentina indicatorii, iar profilul general al consumatorilor arata un comportament de calatorie mai cumpatat.
In acelasi timp, micile destinatii emergente din Europa de Est au inregistrat rate de crestere mai mari decat alte destinatii europene, tendinta datorata faptului ca turistii europeni au cautat tari mai ieftine unde sa-si petreaca vacantele, a anuntat miercuri Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
"In ciuda unui debut rezervat, anul 2012 ne-a oferit argumente sa consideram ca turismul nu se afla in recesiune, dimpotriva, isi confirma potentialul de crestere, ca real motor de dezvoltare economica si social", a declarat Corina Martin, presedinte ANAT.
Potrivit acesteia, pentru ca turismul romanesc sa creasca si implicit sa genereze venituri si contributie semnificativa la PIB, este necesar un mediu legislativ capabil sa stimuleze industria privata, o implicare mai mare a statului sub forma legislativa, de reglementare, de sustinere a initiativei private si publice, de promovare a potentialului turistic al Romaniei, cu accent pe specificitatea acestuia.
De asemenea, acest lucru ar trebui coroborat cu investitii masive si urgente in infrastructura rutiera, si cu o promovare adecvata si diferentiata pe principalele piete-tinta.
Topul destinatiilor la turismul intern
Pentru perioada de vara, litoralul romanesc s-a mentinut ca destinatia vedeta pentru romanii care si-au ales vacanta in Romania. Anul 2012 a fost pentru turismul de litoral, cel mai bun din ultimii 4 ani, cu peste 3.000.000 de turisti romani si peste 5.000 straini.
La succesul ace