Biserica noastra crestin-ortodoxa il sarbatoreste in fiecare an, pe 12 decembrie, pe Sfantul Spiridon, numit si "facator de minuni".
Sfantul Spiridon s-a nascut in Aski, Cipru, in jurul anului 270, si a fost pastor de oi. Numele sau, Spiridon, provine de la "spiris" care, in limba greaca, inseamna "cosulet". In locul mitrei episcopale, Sfantul Spiridon purta pe cap o scufie din papura, ca semn al smereniei sale. Dupa moartea sotiei sale, alege calea credintei si astfel ajunge episop al Trimitundei, o cetate din apropierea orasului Pafos.
In anul 348 d.Hr, la varsta de 78 de ani, Sfantul Spiridon moare si este ingropat in Biserica "Sfintilor Apostoli" din Trimitunda. Cand sarazinii au cucerit cetatea, cipriotii au decis sa mute trupul Sfantului Spiridon la Constantinopol, ocazie cu care s-a descoperit ca a fost invrednicit de Dumnezeu cu darul neputrezirii. Moastele sale au fost mutate in Serbia, in anul 1453, iar la scurt timp au fost aduse in Grecia, in insula Corfu, unde se gasesc si astazi.
Documentele si legendele ramase peste timp povestesc despre minunile pe care Sfantul Spiridon le-ar fi facut in timpul vietii sale. Datorita acestor minuni, este considerat ocrotitorul spitalelor si al persoanelor bolnave, de aceea multe spitale chiar ii poarta numele.
Astfel, se povesteste ca, doar folosindu-se de puterea credintei sale, Sfantul Spiridon l-a vindecat pe Constantius, fiul lui Constantin cel Mare, de o boala fara leac, doar atingandu-l.
Pe fiica sa, Irina, a inviat-o din morti, ca sa-i destanuie locul unde ascunsese aceasta un vas de mare pret al unei femei, care i-l daduse spre pastrare. Se mai vorbeste apoi ca Sfantul Spiridon i-ar fi redat puterea de a vorbi unui diacon.
Alta data, niste pagani l-au rugat sa explice cum crede el ca Dumnezeu, Fiul si Sfantul Duh sunt tot una si aceeasi fii