„Transnistria ar urma să reprezinte o unitate teritorială autonomă cu competenţe largi şi cu un grad înalt de autonomie.”
Propunerea a fost prezentată de experţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale. În viziunea lor, Transnistria ar putea fi o unitate teritorială autonomă cu legislaţie regională care nu ar fi în contradicţie cu constituţia. Despre ce propun membrii ai societăţii civile aflam de la Tamara Grejdeanu.
Adresat părţilor care participă la negocierile în formatul 5+2, documentul care se referă la problematica transnistreană este în opinia experţilor o tentativă de a urni carul din loc, urmând aceeaşi tactică a paşilor mici dar în baza prevederilor din memorandum. Astfel, experţii sunt de părere că Transnistria trebuie să aibă un statut special, bazat pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, spune directorul Institutului pentru ezvoltare şi iniţiative sociale „Viitorul”, Liubomir Chiriac:
„Transnistria ar urma să reprezinte o unitate teritorială autonomă cu competenţe largi şi cu un grad înalt de autonomie. Administraţia regiunii transnistrene va fi constituită din organe executive şi reprezentative. În acelaşi timp Transnistria va avea reprezentare garantată în parlamentul Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova şi în alte organe ale administraţiei publice centrale.”
În acelaşi timp experţii cred că soluţionarea conflictului trebuie să se facă în mai multe etape, printre care ar fi şi adaptarea psihologică a oamenilor din raioanele de est a ţării, pentru ca aceştia să se identifice ca cetăţeni ai statului Republica Moldova, spune expertul Oazu Nantoi:
„Urmează să aibă loc procesul de demontare a acelor fobii, acelor stereotipuri negative care au fost implementate în mentalitatea populaţiei din raioanele de est. Procesul de demontare a acelor s