„Nu vă bucuraţi prea devreme, s-ar putea să vă atingă şi voi.”.
Corupţia, evaziunea fiscală, sentimentele şi coeziunea naţională, renaşterea Rusiei căreia să nu-i mai dea nimeni lecţii – în mare acestea au fost temele atinse de preşedintele Vladimir Putin în primul discurs despre starea naţiunii, ţinut la şase luni de la realegea sa pentru un al treilea mandat. Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor de presă.
Putin a fost aplaudat de deputaţi pentru declaraţia că statul nu va mai tolera corupţia, mai ales între înalţii funcţionari, sau evaziunea fiscală. Ceea ce l-a făcut să remarce, uşor ironic „nu vă bucuraţi prea devreme, s-ar putea să vă atingă şi voi”.
Mai mult, Putin a anunţat că înalţii funcţionari de stat, membri ai guvernului şi ai Parlamentului nu vor mai avea voie să deţină conturi bancare sau propietăţi în străinătate.
După care preşedintele a atacat marile firme care evită să plătească impozite, înregistrându-se în paradisuri fiscale sau care îşi „exportă” câştigurile în străinătate. În acest moment se estimează că anual, 80 de miliarde de dolari părăsesc Rusia. „Avem nevoie de o serie de măsuri, a declarat Putin în discursul despre starea naţiunii, prin care să luptăm împotriva tentaţiei de a plasa totul în firme offshore”.
Preşedintele nu a dat amănunte dar evident această ofensivă ar putea derapa într-un val de renaţionalizări. Cum se întâmplă acum cu cea mai mare firmă de exploatare petrolieră, ruso-britanică TNK-BP. După ce partenerul britanic a fost marginalizat de partea rusă, acţiunile acesteia au fost acum cumpărate de firma majoritar de stat Rosnef cu 28 de miliarde de dolari. Sumă plătită cash, cu banii pe masă.
Discursul despre starea naţiunii, ţinut astăzi de Putin a avut însă şi o importantă componentă naţională, la limita naţionalismului:
„Rusia tr