Asistatii social din judetul Vaslui sunt prea bolnavi pentru a munci. Având la dosar certificate medicale, în luna octombrie, 2.169 de beneficiari de venit minim garantat nu au efectuat orele de muncã prevãzute de lege. Grosul bolnavilor provine din mediul rural, unde 1.589 de familii si persoane singure nu au lucrat. În aceeasi lunã, ceilalti beneficiari de ajutor social apti de muncã au prestat 292.330 de ore în folosul comunitãtii.
numãr de 2.169 de beneficiarii de venit minim garantat din judetul Vaslui nu presteazã ore de muncã din motive medicale. Cel mai numeros grup de persoane singure si familii care nu se achitã de obligatia legalã trãieste în mediul rural. Mai exact, din cauza problemelor de sãnãtate, 1.589 de beneficiari de ajutor social care trãiesc la tarã nu efectueazã orele de muncã. Conform datelor Agentiei Judetene pentru Prestatii si Inspectie (AJPIS) Socialã Vaslui, în mediul urban, sunt numai 580 de beneficiari de venit minim garantat care, pe fondul diverselor boli, nu pot sã lucreze. O parte din certificatele medicale ale asistatilor social provin de la medicii specialisti, în timp ce documentele de constatare a capacitãtii de muncã sunt eliberate de medicii experti. Din rândul persoanele care nu realizeazã orele de muncã fac parte si familiile monoparentale, adicã mamele care au în întretinere copii cu vârsta de pânã la sapte ani. În medie, o persoanã singurã are de efectuat circa 30 de ore de muncã, iar o familie cu cinci persoane trebuie sã realizeze 130 de ore de muncã.
Asistatii au lucrat aproape 300.000 de ore
La polul opus se gãsesc asistatii social care presteazã orele de muncã conform planului de lucrãri de interes local stabilit de primari. În luna octombrie, dintr-un total de 8.631 de beneficiari de venit minim garantat, 6.462 de familii si persoane singure au efectuat orele prevãzute de lege. În total, asistatii