Un mare număr de şerpi şi şopârle au fost dispărut odată cu dinozaurii, în urmă cu 65 milioane de ani, când un asteroid a lovit Pământul, informează Daily Mail.
Potrivit unui studiu recent, aproximativ 83% dintre speciile de reptile de pe planetă au dispărut în urma impactului.
Speciile mari au fost cele care au avut cel mai mult de suferit, au arătat cercetătorii, precizând că singurele supravieţuitoare au fost cele care nu cântăreau mai mult de 500 de grame.
Experţii care au analizat fosilele descoperite în America de Nord au constat că impactul a avut efecte mult mai devastatoare decât se credea iniţial.
„Căderea asteroidului este considerată a fi, în primul rând, cauza dispariţiei dinozaurilor”, a declarat cercetătorul Nicholas Longrich, de la Universitatea Yale. „Dar întreg ecosistemul a fost afectat. Şerpii şi şopârlele au fost extrem de afectate”, a continuat acesta.
Aşadar, o varietate de specii de reptile au trăit în era dinozaurilor, relevă studiul, printre care şopârle mici sau altele a căror lungime ajungea la aproape 2 metri. Acestea procurau hrana vânând în mlaştinile aflate pe teritoriul actual al Montanei. De asemenea, şerpii de mari dimensiuni erau adesea duşmanii dinozaurilor, cărora le furau ouăle sau chiar puii.
„Şopârlele şi şerpii rivalizau cu dinozaurii în ceea ce priveşte diversitatea”, a arătat Longrich.
Printre reptilele care au dispărut la sfârşitul Cretacicului s-a aflat şi şopârlele Polyglyphanodontia, o specie din care făceau parte aproximativ 40% dintre cele care trăiau în America de Nord.
În timpul examinării fosilelor, cercetătorii au descoperit existenţa unui nou membru al acestei specii, pe care l-au numit Obamadon gracilis. Potrivit sursei citate, numele vine de la preşedintele american Barack Obama şi termenii latini pentru „dinte” şi „subţire”.
„Doar ne-am distrat cu tax