Parlamentul European a salutat acordul, fie şi imperfect, găsit cu statele membre, privind un brevet unic european. Acesta, pus în aşteptare timp de 30 de ani, va reduce costul de la 36 de mii de euro la cinci mii de euro şi va facilita demersul.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Mai multe state membre de-a lungul timpului, în total timp de 30 de ani, s-au opus acestei idei de brevet unic european, care nu trebuie confundat cu fratele său mai mare, brevetul european.
Ultima problemă: Spania şi Italia s-au indignat că limbile lor naţionale nu figurează în proiectul final al brevetului şi au blocat dosarul timp de doi ani. UE dispune însă din 2010 de aşa-numita cooperare sporită, care permite unui grup de state să adopte un text înaintea restului ţărilor.
Aceasta este şi povestea brevetului UE, care a văzut lumina zilei prin adoptarea sa formală luni, 10 decembrie, la Bruxelles, de către 25 de state membre ale UE şi prin votul pozitiv adus de Parlamentul European la Strasbourg, marţi, 11 decembrie.
Primul document de acest fel va putea fi depus în 2014. Din acel moment, se poate considera nu doar că demersul va fi mai uşor şi mai puţin birocratic, documentul putând fi depus în engleză, franceză sau germană, dar şi că invenţiile comunitare vor fi mai bine protejate.
Noul tip de brevet permite realizarea unui singur demers, care va costa la început 6.500 de euro, pentru ca acest cost să scadă apoi la cinci mii de euro. Europa copiază aici simplitatea şi relativa reducere a costului, care există în cazuri similare în SUA şi China.
Până acum, costul era de 36 de mii de euro, iar demersurile erau multiple, întrucât brevetul trebuia validat în toate cele 27 de state UE.
Indignate de gestul suratelor lor, Italia şi Spania au depus marţi un recurs în justiţie împotriva deciziei europene care le-a exclus din