Oleg Efrim: „Eu sunt departe de gândul că preşedintele Timofti mi-a reproşat mie ceva despre mersul reformelor.”
Şeful statului, Nicolae Timofti, a promis că va depune în Parlament o propunere de mărire substanţială a salariilor judecătorilor. Aceasta ar putea stimula şi mersul reformei în organele de drept? Şi chiar de aici putem crede că reforma va avea succese? Acestea sînt cîteva din întrebările pe care Valentina Ursu i le-a adresat ministrului justiției Oleg Efrim.
Oleg Efrim: „Reforma a început deja şi, în mod special, în ceea ce ţine de reformarea sistemului judecătoresc, unde domnul preşedinte a zis că va ieşi cu iniţiativa de majorare a salariilor. S-au întreprins la nivel legislativ foarte multe acţiuni, în mod special cele îndreptate spre responsabilizarea judecătorilor, începând cu ridicarea imunităţii pentru fapte de corupţie, cu noua răspundere disciplinară a magistraţilor, urmărirea penală a magistraţilor şi multe altele legate de responsabilizare. În paralele am zis că procesul respectiv de responsabilizare va fi însoţit de crearea condiţiilor adecvate de muncă pentru judecători, ceea ce ţine de aspectele logistice. Şi al doilea important aspect ţine de modul în care şi sunt salarizaţi. Este o înţelegere perfectă la nivel politic că este necesară majorarea salariilor judecătorilor. Aceste sume care au fost anunţate...”
Europa Liberă: 10.000 lei ar fi salariul lunar.
Oleg Efrim: „Aşa a zis domeniul preşedinte. Deci 10.000 de lei sunt circa 3 salarii medii pe republică, ceea ce corespunde întru totul recomandărilor Consiliului Europei în privinţa remunerării judecătorilor. Or, Consiliul Europei recomandă nivelul de remunerare să nu fie mai mic de 3 salarii medii pe ţară. Ceea ce noi şi propunem.”
Europa Liberă: Domnul Timofti spunea că unii judecători se opun reformei. Este rezistenţa sistemulu