Bancile percep romanilor in mod necuvenit cel putin 600 de milioane de euro, prin impunerea in contractele de credit a unor clauze abuzive, traduse prin dobanzi majorate unilateral, comisioane suplimentare si penalitati foarte scumpe. Practic, avalansa unor decizii judecatoresti definitive, care deja au obligat institutiile bancare sa elimine aceste clauze abuzive, i-a speriat intr-atat pe bancheri incat au cerut sprijinul BNR si al Ministerului Justitiei pentru modificarea noului Cod de Procedura Civila. Aceasta maniera a bancilor de a elimina inconvenientul din legislatie in loc de a se conforma reglementarilor nu este noua. La finele lui 2010 , legea de aprobare a OUG 50 a fost amputata exact dupa acelasi tipar.
Bancile fac din nou presiuni asupra conducerii BNR pentru modificarea legilor privind protectia consumatorilor, invocand pierderi in valoare de cel putin 600 de milioane de euro prin neincasarea unor dobanzi majorate sau a unor comisioane percepute pe nedrept si care ar putea fi declarate de instantele de judecata drept clauze abuzive in contractele de credit. Intr-o scrisoare adresata autoritatii monetare, bancherii reuniti in Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au cerut sprijin pentru eliminarea unor articole din noul Cod de Procedura Civila care vor permite judecatorilor sa ordone eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, inclusiv din cele aflate in derulare, odata ce acestea sunt descoperite.
Altfel spus, orice roman cu credit la banca care se simte nedreptatit si poate demonstra acest lucru are posibilitatea de a scapa de povara unor costuri importante.
(sursa: jurnalul.ro)
Bancile percep romanilor in mod necuvenit cel putin 600 de milioane de euro, prin impunerea in contractele de credit a unor clauze abuzive, traduse prin dobanzi majorate unilateral, comisioane suplimentare si penalitati foarte scumpe. Pract