Asistenţii medicali şi dispecerii din serviciul de ambulanţă vor beneficia de plata orelor suplimentare, prin asimilarea acestora în activitatea de gardă, specifică medicilor, după ce Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă în acest sens, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.
“S-a aprobat o formă prin care asistenţii medicali şi ambulanţierii şi dispecerii de la serviciul de ambulanţă să poată să efectueze gărzi ca să li se plătească orele suplimentare făcute şi care trebuiau recuperate cu ore libere. Ne confruntăm cu insuficienţa personalului, iar ca să acopere nevoia pe tură, unii dintre ei făceau ore suplimentare, după care veneau şi cereau ore libere pentru recuperarea orelor suplimentare. Acest lucru reducerea capacitatea de intervenţie. Prin trecerea acestor ordonanţe astăzi, asistenţii şi ambulanţierii şi dispecerii vor putea să efectueze gărzi suplimentare în afara programului de lucru”, a afirmat Raed Arafat, după şedinţa de guvern.
El a explicat că, până în prezent, puteau efectua gărzi doar medicii, nu şi asistenţii sau restul personalului din serviciul de ambulanţă.
“Impactul va consta în creşterea capacităţii de intervenţie – va fi o capacitate normală – ca să nu ajungem în situaţia ca în unele localităţi în care există un singur echipaj, ca să facă recuperare pentru orele suplimentare să trebuiască să se închidă echipajul în ziua respectivă”, a adăugat Arafat.
Acesta a explicat că serviciul de ambulanţă avea banii necesari la buget, dar nu puteau efectua plăţi.
“Noi nu dăm bani suplimentari, le permitem doar să folosească banii pe care îi aveau în limita bugetului alocat”, a spus Arafat.
AGERPRES.ro
Asistenţii medicali şi dispecerii din serviciul de ambulanţă vor beneficia de plata orelor suplimentare, prin asimilarea acestora în activitatea de gardă, specifică medicilor, după ce Guvernul a aprob