-AA+A
Dumitru Tomşa: "Important este să te mişti, să munceşti, să nu laşi nimic din ceea ce poţi să faci azi pentru ziua de mâine" Comuna Urmeniş este situată în partea de nord a colinelor Mădăraşului, pe dreapta cursului superior al râului Lechinţa.
Administraţie
Comuna Urmeniş are în componenţă zece sate: Urmeniş, satul de reşedinţă, Câmp, Coşeriu, Delureni, Fânaţe, Podenii, Scoabe, Şopteriu, Valea şi Valea Mare. Se învecinează la nord cu comuna Miceştii de Câmpie, la vest cu comuna Silivaşu de Câmpie, la sud cu judeţul Mureş, iar la est cu comuna Milaş.
Obiective turistice
• Biserica reformată din secolul al XV-lea din satul Delureni
• Castelul Bánffy în stil baroc din satul Urmeniş
Pe Dumitru Tomşa, primarul comunei Urmeniş, îl găseşti mai rar în sediul primăriei, şi acesta reabilitat în întregime, dar, cu siguranţă îl vei descoperi fie pe şantierele deschise pe raza acestei comune, fie între oameni, acolo unde, spune Tomşa, îi este locul: "Dacă nu vorbesc eu cu oamenii, apoi atunci cine vreţi să vorbească, domnii cei mari de la Bucureşti? Ăştia nici nu ştiu bine unde este Urmenişul".
Tomşa spune că s-a chinuit mult cu una din cele mai sărace unitaţi administrativ-teritoriale din judeţul Bistriţa-Năsăud, dar a reuşit ceva ce nimeni nu a mai făcut pe aceste meleaguri: a scos din noroaie o mare parte din comună şi satele aparţinătoare, a ridicat, tot din noroaie, un cămin cultural cu toate utilităţile dar a construit şi o gradiniţă, asemeni unei bijuterii.
"Este un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro al cărui termen final este data de 20 martie 2013. Sperăm să ne încadrăm, pentru că mai avem de făcut şanţuri şi podeţe, dar şi încă ceva lucrări interioare la cele două obiective. Trebuie să spun faptul că tot în cadrul acestui proiect integrat, căminul cultural devine o adevărată casă de cultură,