Preşedintele rus Vladimir Putin a dat startul unei campanii de repatriere a capitalului prin încetarea practicilor companiilor de a transfera banii în conturi offshore şi prin obligarea celor mai înalţi demnitari să renunţe la conturile din străinătate, transmite Bloomberg.
Rusia ar trebui să meargă înainte în privinţa legislaţiei anticorupţie care ar limita deţinerile de bani şi active ale demnitarilor în străinătate, a declarat miercuri Vladimir Putin în primul discurs privind starea naţiunii din actualul mandat de preşedinte, început în luna mai.
Noile reguli vor fi extinse către cei mai importanţi lideri, inclusiv preşedintele, premierul şi familiile lor, a adăugat Putin.
Liderul de la Moscova şi alianţii săi vor să repatrieze active evaluare la 1.000 miliarde de dolari, în încercarea de a stimula economia şi a încuraja investiţiile în tehnologii noi, pentru a diversifica producţia dincolo de exploatarea resurselor naturale, principala sursă de creştere economică.
Estimările indică pentru anul viitor o creştere a economiei Rusiei cu 3,6%, faţă de o dinamică anuală medie de 7% în timpul primelor două mandate ale lui Putin.
"Cum să ai încredere într-un oficial sau în politicieni care fac declaraţii curajoase despre bunăstarea Rusiei, apoi încearcă să-şi transfere fondurile, banii, în străinătate? Proprietăţile din străinătate ar trebui declarate indiferent, iar oficialii ar trebui să precizeze valoarea lor şi sursa veniturilor din care au provenit banii pentru acele tranzacţii", a afirmat Putin.
Preşedintele rus a început astfel cea mai ambiţioasă campanie anticuropţie din timpul mandatelor sale, criticându-l pe ministrul Apărării, Anatoly Serdyukov, pentru acuzaţiile de corupţie aduse subordonaţilor săi.
Un deputat care face parte din Frontul Popular, formaţiunea care îl sprijină pe Putin în Duma de Stat, a declarat