România urmează să reintroducă antrepozitele fiscale de depozitare pentru produsele accizabile începând cu 1 ianuarie 2013. Ieri, pe site-ul oficial al Ministerului de Finanțe a fost publicat Proiectul de Ordonanță de Urgență ce va aduce această modificare.
Pe 24 octombrie 2012, Comisia Europeană a somat în mod oficial România să reintroducă antrepozitele fiscale de depozitare de produse energetice în termen de 2 luni. Acest demers (a doua etapă a procedurii de infringement) are la bază plângerea formulată de Deloitte către Comisia Europeană în noiembrie 2010, potrivit căreia eliminarea antrepozitelor fiscale de depozitare constituie o încălcare a legislației europene în domeniul accizelor.
Produsele energetice (benzină, motorină) pot fi depozitate în așa-numitele antrepozite fiscale (de exemplu depozite de carburanți) și transportate fără accize de la un antrepozit la altul, cu condiția ca acestea să fie situate în state membre UE. În România, însă, numai rafinăriile pot în prezent să obțină autorizația de exploatare a unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor energetice, cu excepția antrepozitelor din aeroporturi.
„Eliminarea antrepozitelor fiscale de depozitare de produse energetice a adus mari pierderi companiilor din România, punându-le într-o poziție defavorabilă față de jucătorii care acționează pe celelalte piețe ale Comunității, având în vedere că produsele respective nu mai beneficiază de regimul suspensiv de accize”, explică Mihai Petre, inițiatorul acestui demers și Senior Manager Vamă și Comerț Internațional în cadrul Deloitte Tax.
Una dintre societățile grav afectate de această măsură a fost societatea ce operează terminalul petrolier al României - Oil Terminal. „Pierderea autorizației de antrepozit fiscal a pus societatea Oil Terminal într-o poziție destul de dificilă față de client. În acești doi ani, am pierdut vo