În aşteptarea desemnării de către preşedintele Traian Băsescu a lui Victor Ponta ca premier, în interiorul USL se poartă discuţii şi negocieri pentru alcătuirea structurii viitorului guvern care va avea mai multe ministere şi mai mulţi miniştri decât în prezent. Viitorul guvern (guvernul Ponta 2) ar putea avea mai multe ministere şi 22 de miniştri faţă de 20 de miniştri acum (16 care conduc ministere, trei miniştri delegaţi şi un ministru pentru relaţia cu Parlamentul).
În cadrul USL, din partea PSD negociază Liviu Dragnea, secretarul general al partidului, vicepreşedintele Gheorghe Nichita şi premierul în persoană, în vreme ce, din partea PNL, despre structura probabilă a viitorului guvern a vorbit, până în prezent, şeful formaţiunii Crin Antonescu.
Nu este foarte clară la acest moment structura viitorului cabinet, dar din ce s-a conturat, vor exista mai mulţi miniştri - 22 de miniştri, după cum a anunţat Victor Ponta. Unii dintre ei vor conduce ministere, alţii vor fi doar miniştri delegaţi. Când şi-a anunţat această intenţie, premierul a justificat-o prin faptul că doreşte ca structura viitorului executiv să aibă corespondent în structurile (direcţiile) Comisiei Europene (percepută ca executiv al Uniunii Europene).
Intenţia USL aminteşte de anul 2000 când noul premier de atunci Adrian Năstase a extins reţeaua de miniştri de la 18 (plus secretarul general al Guvernului) câţi avea guvernul Isărescu, la 30.
Premierul a anticipat criticile susţinând: "Garantez că, în orice structură voi veni cu mai mulţi sau mai puţini miniştri, nu va creşte nici măcar cu un singur om structura aparatului central".
Cu mai multe detalii a venit şeful liberalilor, Crin Antonescu. Potrivit acestuia, cea mai probabilă propunere a USL în ceea ce priveşte noua structură guvernamentală va fi ca Ministerul Finanţelor să se împartă în două portofolii,