Dacă în calendar ar fi doar zile magice, Republica Moldova nu ar mai avea probleme cu natalitatea
Ieri, aveam impresia că asist la un maraton al maternităţilor, datorită ştirilor din care aflam că viitoarele mămici insistau pe lângă medici să nască prin cezariană, doar ca bebeluşii să vină pe lume în ziua de 12, luna a 12-ea, anul 2012. „Dacă în calendar ar fi doar zile magice, Republica Moldova nu ar mai avea probleme cu natalitatea”, mi-am spus. Totuşi, realitatea reflectată în statistici e alta: în timp ce populaţia de pe glob este în creştere, ajungând la 7 miliarde anul trecut, în Moldova ea se micşorează de la an la an. Unele studii arată chiar că până în 2050 populaţia ţării ar putea să scadă cu un milion de oameni.
Într-o atare situaţie, o soluţie ar fi încurajarea femeilor să nască mai mulţi copii. Totuşi, arată din nou statisticile, majoritatea preferă să aibă un copil, iar pe al doilea îl planifică „pentru zile mai bune”. De ce nu e la modă să ai mulţi copii?, am întrebat-o pe Inga, o tânără mămică pe care am întâlnit-o în parcul din centrul capitalei:
„Pentru că majoritatea tinerilor nu au de lucru, stau acasă şi când o doamnă hotărăşte să nască un copil, după ce îl naşte primeşte de la stat nişte bani mizeri cu care nu poţi să întreţii copilul. Pentru mămică care nu lucrează 250 de lei pe lună ca să întreţină un copil nu îi acoperă nici cheltuielile pentru scutece. O cutie de scutece costă 340 de lei. Părerea mea e că totul depinde de partea materială.”
Deseori, continuă Inga, mămicile se află, metaforic vorbind, ca între ciocan şi nicovală atunci cînd trebuie să aleagă între a munci sau a dădăci copilul atît cît îi permite legea, adică trei ani. Pe de o parte, salariul abia de îi ajunge să achite serviciile unei bone, pe de altă parte, dacă stă acasă cu copilul, pierde din abilităţile de muncă. O soluţie,