Anul acesta, de Crăciun, vor fi sacrificaţi circa 4 milioane de porci, cu circa 33% mai puţini decât în perioada similară a anului trecut. "Estimăm că anul acesta vor fi sacrificaţi aproximativ 4 milioane de porci cu ocazia sărbătorii Crăciunului, cifră mai mică faţă de anul trecut când au fost sacrificate 6 milioane de animale", ne-a declarat Gheorghe Caruz, fostul preşedinte al Patronatului român al cărnii de porc.
Principala cauză a scăderii numărului animalelor sacrificate o constituie puterea de cumpărare mai mică. "Numărul porcilor sacrificaţi anul acesta va fi mai mic decât cel din 2011 deoarece a scăzut foarte mult puterea de cumpărare a românilor. Chiar dacă preţul este cu 5%-7% mai mare decât în 2011 oamenii tot vor cumpăra carne de porc, astfel încât pe toate mesele de Crăciun se va putea găsi sarmale, toba sau lebăr", ne-a explicat Caruz. Potrivit acestuia, vânzările din această perioadă sunt mai mici decât cele înregistrate anul trecut. "Anii trecuţi abatoarele nu făceau faţă cererii, iar acum nu au ce face deoarece nu există cerere. E posibil ca oamenii să lase pe ultima sută de metri achiziţionarea cărnii de porc necesare realizării produselor tradiţionale de Crăciun, însă există şi varianta în care populaţia nu mai are bani ca anii trecuţi. Un lucru este cert, vânzările de anul acesta vor fi mai mici decât anul trecut", ne-a explicat Caruz. Preţul mediu la carnea de porc pentru un kilogram variază în funcţie de zonă, pornind de le 15 lei la 22 de lei.
Carnea trebuie verificată
Înainte de a consuma carnea de porc, românii sunt obligaţi să efectueze analiza trichineloscopică. Veterinarii atrag atenţia că, pentru obţinerea unui rezultat concludent al examenului trichineloscopic, trebuie să se recolteze carne din muşchii pilieri ai diafragmei. Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de circa 100-150 grame de car