UPDATE. Filmul care documentează ultimele luni din viaţa preşedintelui american este preferatul Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood, cu şapte nominalizări.
Renumitul regizor american termină anul în forţă cu „Lincoln”, devenit favoritul sezonului Oscarurilor, după ce Asociaţia Presei Străine de la Hollywood, formată din circa 80 de jurnalişti, l-a complimentat cu şapte nominalizări la Globul de Aur, inclusiv pentru Cel mai bun film, regie, scenariu, actor (Daniel Day-Lewis), actriţă în rol secundar (Sally Field).
La o distanţă de două categorii se află „Argo”, filmul regizat de Ben Affleck, şi „Django Unchained” al lui Quentin Tarantino, cu câte cinci nominalizări. Câte patru categorii au bifat musicalul „Les Miserables”, „Silver Linings Playbook” şi „Zero Dark Thirty”, cronica misiunii de capturare a lui Osama Bin Laden.
Cursa pentru Cel mai bun film demonstrează faptul că gusturile corespondenţilor străini stabiliţi la Hollywood sunt cât se poate de clasic americane. „The Master”, al lui Paul Thomas Anderson, inspirat de debuturile scientologiei într-o perioadă de confuzie şi dezorientare a Americii post-război, nu se află printre cele cinci titluri, în schimb figurează „Lincoln”, un portret închinat preşedintelui american, în stilul lui Spielberg, „Life of Pi”, epopeea lui Ang Lee, „Django Unchained” - explorările lui Tarantino pe un teritoriu alunecos, al Americii dinaintea Războiului Civil - „Zero Dark Thirty”, o reconstituire a eforturilor CIA de a-l ucide pe Osama Bin Laden, şi „Argo”, filmul despre criza ostaticilor din Teheran, din anii 70. Întâmplător sau nu, majoritatea filmelor vorbesc despre perioade de criză şi conflicte.
Cele mai bune comedii şi/ sau musicaluri, în viziunea Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood, sunt „The Best Exotic Marigold Hotel”, „Les Miserables”, „Moonrise Kingdom”, „Salmon Fishing in the Yemen” ş