Agricultura românească are speranţe mari de la „plapuma" de omăt care s-a aşternut zilele trecute peste toată ţara, ferind astfel culturile de toamnă - grâu şi rapiţă - de gerurile cumplite care ne vor lovi cât de curând.
Harta stratului de zăpadă din ţara noastră, difuzată de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru dimineaţa zilei de 12 decembrie, arată că în Bărăgan avem o „învelitoare" cu grosimea între 4 şi 21 de centimetri, în Moldova între 6 şi 26, în Câmpia de Vest între 15 şi 35, în Oltenia între 11 şi 22, iar în Podişul Transilvaniei, de la 16 la 46 de centimetri. Dobrogea e singura care a rămas descoperită. Până şi meteorologii ne-au spus că de mulţi ani ţara n-a mai avut parte, la început de decembrie, de omăt atât de întins, peste toată România, chiar înainte de a ne lovi gerurile năprasnice. „Abia acum e ceva obişnuit în faptul că zăpada vine chiar la început de decembrie, care va proteja culturile de toamnă împotriva gerului", spune şeful Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul ANM.
România, la congelator
Zăpada a căzut la fix peste România, cu foarte puţin înainte ca un val de ger polar să ne lovească, începând de azi. Avertizarea meteorologilor arată că în noaptea de joi spre vineri se va atinge apogeul actualului val de frig, cu minus 26 de grade în estul Transilvaniei, dar şi 15 grade sub zero, dacă nu şi mai rău, în sudul, estul şi nord-estul ţării.
Toată lumea e mulţumită
Cea mai avantajată de zăpada care o acoperă este rapiţa, ea rezistând mai puţin la ger, faţă de grâu, ceva mai „bărbat". Grâul ar trebui să intre în iarnă deja „înfrăţit". La carte scrie că poate să reziste la temperaturi de până la minus 20 de grade. „Zăpada este un plus de protecţie pentru culturile de toamnă. Dar nu numai atât - va contribui şi la necesarul de apă al solului la primăvară", arată Ana Ursu, secretarul ştiin