Ţara noastră va fi pregătită de Mecanismul Ratelor de Schimb (MRS) II după ce vor fi liberalizate toate preţurile, consideră Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR). "Liberalizările de preţuri trebuie făcute chiar înainte de intrarea în Mecanismul Ratelor de Schimb II. Slovacia, Slovenia, Estonia, Cipru, toate celelalte, au procedat la liberalizarea preţurilor energiei, serviciilor, preţurilor administrate, alimentare, înainte să intre în MRS II, că au avut rate de 13% creştere, 12%, şi după ce au intrat în mecanism nu au mai trebuit să le facă. Asta, pentru România, este o noutate absolută. La noi se spune să intrăm în euro când vom fi pregătiţi. Nu, să intrăm în MRS II când vom fi pregătiţi", a declarat domnia sa.
Valentin Lazea a explicat că, în absenţa liberalizării tuturor preţurilor, alinierea automată a acestora ar face inflaţia să crească puternic, ceea ce ne-ar punea în imposibilitatea de a îndeplini criteriile de la Maastricht. "Să terminăm cu liberalizarea preţurilor înainte de MRS II", a subliniat economistul şef al BNR.
Ţara noastră nu va putea să înregistreze, în mod constant, o inflaţie de 2-3%, at timp cât agricultura nu este reformată, a atras atenţia domnia sa. "Agricultura este nereformată, cu terenuri neconsolidate, an de an stă la mila Domnului dacă plouă sau dacă ninge şi cu creşteri de preţ de 25% într-un coş de consum de mâncare care este de 33% (n.r. din coşul de consum)", a precizat Valentin Lazea. În cazul unei secete sau a unor inundaţii, care ar duce la creşteri ale preţurilor, pentru a avea o inflaţie de două-trei procente, ar trebui să producem deflaţie în toate celelalte sectoare ale economiei, lucru nerecomandat, a explicat oficialul Băncii Centrale.
* Mihai Ionescu, ANEIR: "Aderarea la zona euro ar creşte exporturile cu 9%"
Aderarea la zona euro ar majora volumul exporturilor ţări