Preţul gazelor din producţia internă destinate consumului în regim reglementat pentru populaţie şi producătorii de energie termică livrată consumatorilor casnici va creşte până la finele lui 2014 cu 19,4%, în timp ce companiile vor plăti un tarif de 2,6 ori mai mare.
Atât consumatorii casnici, cât şi firmele plătesc în prezent acelaşi preţ reglementat pentru gazele produse în România, respectiv 45,71 lei pe MWh. Preţul final plătit de consumatori - populaţie şi firme - rezultă dintr-un coş format din gazele din producţia internă şi importuri, mult mai scumpe.
Gazele din producţia internă reprezintă o componentă a coşului de gaze. La populaţie, ponderea gazelor interne în coş este mai mare decât în cazul companiilor. De exemplu, pentru luna noiembrie, cosul pentru companii a fost format în proporţie de 39,2% de gaze din import, în timp ce gazele din producţia românească au acoperit 60,8% din coş.
Pentru aceeaşi lună, coşul pentru populaţie a fost format în proporţie de 94% din gaze din producţia internă, iar restul de 6% a provenit din import.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de FMI, preţurile gazelor vor fi liberalizate integral, în etape şi diferenţiat pentru consumatorii industriali şi cei casnici. Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât anul viitor, cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări periodice.
Pentru consumatorii industriali, conform calendarului asumat de Guvern, preţul final va urca cu procente cuprinse între 3% şi 5% pentru fiecare etapă de majorare a preţului din producţia internă.
Pentru populaţie şi pentru producătorii de căldură livrată acestora, tariful actual al gazelor produse în România va fi menţinut până în 1 iulie 2013, când va fi majorat la 48,5 lei pe MWh, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei. Următoarea