Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ din Focşani a găzduit, la Centrul de Documentare şi Informare, acţiunea „Şcoala de azi la răscruce de valori, interese şi decizii“. Dezbaterea a făcut parte din proiectul educaţional „Şcoala realităţii pe aripile timpului“, promovat prin parteneriat între şcoală şi familie în anul şcolar 2012-2013.
Elevii clasei a VII-a C, împreună cu părinţii lor, au participat la o diseminare cu tema „Agresivitatea şi timiditatea-resorturi comportamentale extreme în şcoală, familie şi societate“, din dorinţa de a înţelege mai bine cauzele şi efectele formelor de manifestare ale violenţei, care acaparează tot mai mulţi tineri. La rândul lor, părinţii au primit „Mini-ghidul părinţilor“, un pliant tematic realizat de psihologul şcolii, Claudia Ciubotaru, pentru a se informa cu privire la caracteristicile şi esenţa familiei.
Profesoara Liliana Niţu a precizat că familia are un rol decisiv în formarea concepţiilor despre lume şi viaţă în rândul copiilor. Cu toţii au fost de acord că terapiile ocupaţionale şi recreaţionale adecvate îi pot ţine pe copii departe de manifestările deviante care reflectă bariere de comunicare socială datorate frustrărilor, carenţelor afective, nedreptăţilor şi marginalizării.
Elevii prezenţi la discuţii au propus ca în săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“, din perioada 1-5 aprilie 2013, activităţile să fie organizate sub formă de ateliere şi cluburi, în fiecare zi a săptămânii pe câte o temă, respectiv despre sănătate şi sport, mediu, cultură şi ştiinţe, orientare şcolară şi profesională, voluntariat-umanitar şi documentare ştiinţifică şi ecologică prin excursii tematice. „Apreciem şi ne bucură să constatăm că sunt mulţi părinţi care doresc să fie implicaţi în viaţa şcolii. Acest lucru este foarte important în perioada formării identităţii de sine a copiilor lor şi vor să ne sprijine pentru r