Sucevenii vor avea de plătit anul viitor taxe şi impozite locale mai mari cu 16,05%, conform unei decizii luate ieri de Guvern, în baza unui proiect de lege publicat de Ministerul de Finanţe în luna octombrie şi retras de pe site după ce la nivel naţional s-au iscat mari scandaluri, în prag de alegeri parlamentare.
În şedinţa de ieri, Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%, dar ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, susţine că Guvernul nu a mărit impozitele şi taxele locale, ci a reactualizat limitele minime şi maxime ale acestora cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.
„Unde-i lege, nu-i tocmeală! Dacă suntem obligaţi prin lege, nu avem cum ne împotrivi. Vom aplica cotele minime de impozitare stabilite la nivel naţional ”, a spus Ion Lungu, după şedinţa de Guvern.
În acelaşi timp, de la Guvern vin informaţii contradictorii. Nimeni nu neagă adoptarea noii legi privind impozitele şi taxele locale, dar cei aflaţi la conducere aruncă pisica în curtea administraţiilor locale.
Premierul Victor Ponta a explicat că Guvernul înştiinţează autorităţile locale care este rata cumulată a inflaţiei pe trei ani, "în care au dreptul dacă vor ei şi dacă votează în Consiliul Local să actualizeze taxele". Ponta a mai declarat că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale.
Cu toate acestea, aplicarea normelor minime de impozitare prevăzute în noua lege va însemna o majorare a impozitelor, la mai multe capitole.
Decizia Guvernului vine cu doar o săptămâna înainte de şedinţa de Consiliu Local al Sucevei, în care pe ordinea de zi, unul din proiecte viza tocmai menţinerea taxelor şi impozitelor locale la acelaşi ni