Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%, însă a aruncat responsabilitatea pe umerii autorităţilor locale.
Administraţiile locale au posibilitatea să majoreze taxele şi impozitele, dacă doresc, dar nu sunt obligate.
Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflaţiei autorităţilor locale, însă nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%. Ponta a mai declarat că nu va publica Hotărârea de Guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.
Cu toate că nu va fi publicată, cel puţin deocamdată, decizia a stârnit deja reacţii în rândul primarilor din ţară. Cu atât mai mult, cu cât măsura a fost anunţată la doar o zi după finalizarea redistribuirilor de la parlamentare.
Primarii PDL şi UDMR din judeţul Cluj spun că nu vor majora taxele şi impozitele locale, acestea rămânând la nivelul celor din 2012. În schimb, primarii USL au precizat că într-o ţară în care e inflaţie taxele şi impozitele nu pot fi menţinute la acelaşi nivel cu cel de anul trecut.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a precizat că valoarea taxelor şi impozitelor va rămâne neschimbată, la fel ca în 2012. Consilierii locali vor vota în şedinţa de astăzi proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor şi impozitelor pe anul 2013. Dacă proiectul va trece de votul consilierilor, vor rămâne neschimbate impozitele pe clădiri, mijloace de transport, terenuri, taxa hotelieră, taxa pentru spectacole de 2% şi taxa pentru publicitate de 2%. De asemenea,