Asistenţii medicali, ambulanţierii şi dispecerii din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă vor avea, de la 1 ianuarie 2013, venituri mai mari. Creşterea veniturilor este posibilă după ce Guvernul României a adoptat miercuri, la cererea Ministerului Sănătăţii, o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, ca asistenţii medicali, ambulanţierii şi dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanţă să execute gărzi retribuite, în limita prevederilor bugetare.
Potrivit repezentanţilor Ministerului Sănătăţii, până în prezent, de această prevedere beneficiau doar medicii. Asistenţii medicali, ambulanţierii sau dispecerii, pentru orele suplimentare executate beneficiau doar de ore libere. Deoarece numărul personalului este insuficient în multe dintre serviciile de ambulanţă, acesta nu beneficia de orele libere la care ar fi avut dreptul, acestea acumulându-se în timp.
„Mii de ore suplimentare, pentru care nu am putut da zile libere, ne-au rămas din 2011 şi le-am... rostogolit în 2012. Acum s-au adunat şi mai multe, pentru că nu putem da liber decât în perioadele în care nu sunt concedii”, ne-a declarat Liviu Varga, purtător de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sălaj, care se află în aceste zile la Sinaia, la o întâlnire de lucru cu ministrul Raed Arafat, tocmai pe această temă. Purtătorul de cuvânt spune că fiecare asistent medical, ambulanţier sau dispecer acumulează, în medie, câte 24 – 36 de ore suplimentare pe lună. În loc să aibă dreptul la libere, pe care de cele mai multe ori nu le primesc, aceştia vor primi, din ianuarie, bani pentru aceste ore. Suma nu va mai mare – crede Varga – de 200 de lei.
Salariul mediu net al unui asistent de pe ambulanţă este în prezent de aproximativ 1.700 de lei. (O.M.)
Asistenţii medicali, ambulanţierii şi dispecerii din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă vor avea, de la 1 ianua