Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare face o serie de recomandări sătmărenilor în ceea ce priveşte cumpărăturile de sărbătorile de iarnă. Astfel, li se recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar- veterinar şi pentru siguranţa alimentelor unde atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
Dacă cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în pieţe sau în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte. Consumatorii trebuie să se asigure de existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală, integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării, etichetarea acestora cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii, termenul de valabilitate şi altele. Se va verifica existenţa avizului sanitar-veterinar pentru carne, expus la vedere. În caz contrar, avizul trebuie solicitat vânzătorului să îl prezinte.
Peştele proaspăt trebuie să aibă ochii lucioşi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Dacă peştele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind uşor şi carnea este moale. Comercializarea brânzeturilor către consumatori trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar). În cazul în care apar nemulţumiri, sătmărenii pot apela la numărul de telefon al “Call Centerului” ANSVSA, 0800 826 787 care poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie.
Florin Dura
Direcţia San